Tuesday, November 15, 2005

IZÉ

Nemrég kaptam a kritikát, hogy nem blogolok elég sokat. Hát igen, nem lehet mindent az életben. Nőjetek föl :P
Rengeteg minden történt mostanság, jó is, rossz is. Sok új ember került be a látóterembe, egy régen eltűnt pedig visszakerült ;-)
Mindezek ellenére azt kell mondjam, nem sok hatással voltak rám az elmúlt napok. Lehet, hogy egyszerűen rendesen megélni sem marad időm az érzelmeimet?
Igen, ez valószínű.
Összemosódó, homályos, álomittas délutánok, mosolygó-busongó arcok, beszélgetés, hideg-meleg, babzsák, mozi, fotózás, Áfi-buláj...
Születésnap, ólomkatona, sértődés, öröm, nagylelkűség, lovagiasság - kelletlenség és kotty belé, szilvalé...

Hát igen, minden ott van, szavakban, csak nem állnak eggyé... Ki tudná megmondani...

Azt hiszem, a vállig érőnél egy kicsit rövidebb mellett döntök, kell neki a pihenés :)

A Tomcat-cigány ügy konklúziója: gyermekek, nekem rengeteg barátom van, olyanok is, akiket mondjuk egy szélsőjobbos nem preferálna (pl: zsidó, cigány, vietnámi, osztrák, leszbikus, stb.), ennek ellenére hitelt adok Tomcat blogjának. Láttam sokmindent, sőt, Kőbányán lakom, és naponta keresztülvágtázom azon a bizonyos Nyócon.
Nem igazán vagyok előítéletes személyiség, de amint elolvastam azt a naplóbejegyzést, eszembe jutott a csimpánzok vadásztechnikája. A csoport kinéz egy nem hozzá tartozó egyedet, körbekerítik, megölik és megeszik.
Egyébként a cigány kisebbséggel kapcsolatban pár dolgot:
- a roma elnevezés középkorú férfit jelöl, nem pedig népcsoportot. Amikor a hülye rendelkezés megszületett - nevezetesen, h minden cigány szó lecseréltetik romára - a lovári nyelvet használók nagy többsége gyakran megsértődött, ugyanis egy nőnek/fiatal fiúnak sem hízelgő, ha leközépkorúzzák
- a cigány szó egy népcsoport külső elnevezése. Ezt mezei egyszerűséggel hülyeség bármiféle belső elnevezésre lecserélni, ez olyan, mintha eztán minden külföldit kényszerítenénk, h mondjuk a Hungarian elnevezés helyett eztán kötelezően ejtse ki a magyar szót. Arról pedig, hogy egy csomó szóösszetétel született velük kapcsolatban, nem mi, az egyszeri beszélők tehetünk. Még mindig nem értem, h mondjuk a cigánykerékben mi a sértő. Vagy a cigánypecsenyében (nyami!). A halászlében sem a halászból főzünk levest :P
- Mivel egész más a kultúrájuk (és igen, foglalkoztam vele), nem tudnak egykönnyen beilleszkedni egy olyan kultúrába, mint a miénk. Mondok egy nagyon egyszerű példát: egy cigány fiút egész életében nem fegyelmeznek, csak verbálisan. A fiúkat ugyanúgy fölsőbbrendűnek tartják, mint bármelyik patriarchális kultúrában, ennek viszont az a következménye, hogy soha nem fegyelmezik testileg őket - ellenben a lányokat igen. Sőt, a fiúk "bűneiről" gyakran mezei egyszerűséggel nem vesznek tudomást. Ez ahhoz vezet, hogy mondjuk csak ilyen keretek közt felnőtt gyermek teljesen képtelen beilleszkedni mondjuk egy iskolás osztályba (rengeteg tanár meséli, hogy mezei egyszerűséggel belebeszélnek az órába). Ő csak azt látja, hogy ő gyakorlatilag bármit megtehet.
A családfőn kívül nem ismernek el más tekintélyszemélyt.
- Nagyon fontos a verbalitás a kultúrájukban (ezért van az, hogy képesek lyukat beszélni az ember hasába XD), az instanciabuborékuk sem akkora, mint mondjuk nekem, és a hangosság náluk követelmény.
Ez mind zavaró például számomra - számukra pedig egyenesen elutasítás az, h amikor mondjuk túl közel jönnek hozzám, kicsit arrébb állok, holott nem érzékelik - valójában ők lógnak bele az én személyes terembe. Nos, ilyenkor mindkét fél jól meg van bántva. Nézőpont kérdése az egész.
Amúgy pedig az a véleményem, h nyilvános helyeken nem illik hangoskodni. Ők pedig fognak, hiszen ezt tanulták, ebben a közegben élnek.
- Ők is eléggé előítéletesek: Volt egy chates haverom, akivel addig tartott a jó viszony, amíg el nem árulta, h cigány. Én elkezdtem lelkendezni neki, h akkor a bőre biztos egyenletesen barna, nem ég le a napon, nem termel annyi faggyút - ő azt hitte, csak piszkálni akarom. Egyszer egy cigány idős hölgynek átadtam a helyem, aki erre teljesen megsértődött. Nem nagyon értettem, hogy mi lehetett ebben a bántó.
- Nagyon nehéz tisztességes munkát találniuk, ez igaz. Kétszer annyit kell egy becsületes cigánynak dolgoznia, mint egy fehér bőrű társának, hogy az emberek megbízzanak benne. Én például szeretem, ha mondjuk egy cigány eladó/pultos szolgál ki - sokkal kedvesebben teszik mondjuk, mint általában a fehér bőrű társaik. Pl ott van a Kálvin téri török büfében az az eladólyány, nála érdemes kérni bármit is :)
- Visszatérve a verbalitásra: a szablyával szurkálós gyermek áldozata nem véletlenül kapott egy döfést, hanem mert "beszólt" a másik fiúnak. Gothpunk szerint nincs akkora verbális sértés, ami miatt szablyával bántana bárkit is. A kérdés viszont szerintem az, hogy egy teljesen ismeretlen, békés utazót miért kell zaklatni. Aki pedig ilyet tesz, viselje a következményeit. A szablyaszúrás valóban durva dolog volt, régebben "csak" bicskával kapott volna. Kérdés, engem, vagy Téged, aki épp olvasod ezt az írást, miért nem szúrtak még le? Talán mert nem szoktál kötekedni - mondjuk?
- Az előítéletek általában előtapasztalatból fakadnak. Moldova György számadata szerint a börtönökben lévő rabok 40%-a cigány, aránylag jóval nagyobb, mint a fehér bőrű elítélteké. Ez tényadat. Egy egyszeri ember ezért (hozzáteszem, logikusan) úgy fog viszonyulni a kérdéshez, hogy az eleddig ismeretlen cigány ember nagyobb valószínűséggel bűnöző, mint mondjuk egy fehér bőrű magyar. Ezt valóban a tisztességesen megélni akarók sínylik meg :/ Ez egy olyan sztereotípia, mint az, hogy a hajléktalanok nagyrésze alkoholista (mondjuk sajnos ez tényleg így van :/)
- Nagycsaládokban élnek - összetartóak, én eleddig csak egy cigány hajléktalant láttam.
- Most ők cigányok vagy magyarok? Mindkettő. A legtöbbjük a lovári nyelvet már nem beszéli, identitástudatuk azonban megmaradt. Ez - úgy érzem, a legnehezebben megérthető kérdés mind közül.

Nos, ennyit tudok a témáról, a nyelvükről még írhatnék, de azt hiszem, mára ezt a kérdéskört be lehet rekeszteni.

Ashtring és gothpunk nagyon kedvesek, viszont az élethez való hozzáállásuk nem tetszik. Azt mondják, az már működőképes kapcsolat, ahol jó a szex, és jól érzitek magatokat egymással. Szerintem pedig vétek ennyivel kiegyezni. Nekem ennél egy kicsit nagyobb az elváráshorizontom. És nem hiszem, hogy mondjuk ha annyi idős leszek, mint ők, akkor másképp fogom gondolni. "Mert a szerelem örök." Shakespeare bácsi pedig tudott valamit. Én inkább neki hiszek :)